Srebrenica Memorial Center
Negiranje genocida u Rusiji: Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru

Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici u ruskim medijima

Memorijalni centar Srebrenica danas je objavio izvještaj pod nazivom „Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru“ u saradnji sa Austrijskom službom u inostranstvu (Austrian Service Abroad). Za potrebe ovog dokumenta je rađeno istraživanje čak 23 godine unazad kako bi se ustanovio broj negiranja genocida u Srebrenici od strane ruskih političara, nezavisnih istraživača, ali i zvaničnih organa Ruske Federacije. Također, izvještaj prati narative koji su se koristili u kontekstu genocida u Srebrenici i njihov razvoj kroz vrijeme.

Pored široj javnosti najpoznatijeg negiranja genocida u Srebrenici od strane ove zemlje – ulaganja veta Rusije na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine, izvještaj analizira izjave pojedinaca i pisanje medija u vezi negiranja ili minimiziranja genocida, prateći kontekst, korišteni jezik i način pisanja o genocidu u Srebrenici. Metodologija korištena za prikupljanje i analizu podataka je ista koja se koristi za Izvještaj o negiranju genocida koji Memorijalni centar Srebrenica objavljuje godišnje od 2020. godine.

Ovaj dokument jasno precizira u kojim periodima je došlo do naglog porasta negiranja genocida u Srebrenici od strane ruskih zvaničnika i medija, kao što je period kada su otkriveni zločini u ukrajinskom gradu Buči 2022. godine za koje postoje jake indicije da ih je počinila ruska vojska, ali i drugi.

Autorica ovog izvještaja Marina Maier, koja je mirovna službenica Austrije u inostranstvu i šef obrazovnog odjela Austrijske službe u inostranstvu, radila je u Memorijalnom centru Srebrenica od marta do jula 2023. godine. Radom na ovom dokumentu je doprinijela istraživačkoj bazi Memorijalnog centra Srebrenica, koja u posljednje tri godine broji sve više samostalnih istraživačkih publikacija i izvještaja. „Takva istraživanja jednostavno do sada nisu bila urađena. Važno je da ove informacije budu dostupne ljudima u Bosni i regionu, kao i međunarodnoj zajednici. Drugo, istraživanje je pokazalo da se negiranje genocida u Srebrenici može iskoristiti za postizanje političkih ciljeva ne samo u zemljama bivše Jugoslavije.  Osim toga, važnost narativa poricanja u masovnim medijima i uticaj koji oni stvaraju na društva ne treba potcijeniti, posebno u tako turbulentnim vremenima dezinformacija. Ovaj izveštaj naglašava važnost promovisanja tačnih i nepristrasnih narativa koji podržavaju integritet historijskih zabilješki.

Edin Ikanović, urednik izvještaja, značajno je uključen u izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici čije se treće uzastopno izdanje očekuje krajem jula ove godine. Monica Hanson-Green, urednica i lektorica verzije izvještaja na engleskom jeziku, sa Memorijalnim centrom Srebrenica radi na izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici od 2020. godine kada je prvi ovakav izvještaj objavljen.

Memorijalni centar Srebrenica će u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama nastaviti vršiti monitoring negiranja i minimiziranja genocida u Srebrenici, kako bi se oslobodio javni prostor od govora mržnje i lažnih sadržaja. 

Izvještaj „Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru“ možete preuzeti i pročitati na bosanskom i engleskom jeziku ovdje:

Izvjestaj o negiranju genocida u Srebrenici i ruskom medijskom prostoru

Report of Srebrenica Genocide Denial in Russian Media Space

Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici u ruskim medijima